недеља, 29. јануар 2012.

Kotao za pečenje rakije star preko 200 godina


Pečenje rakije je tradicija našeg kraja.Nekada, ne tako davno ljudi koji su živjeli na selima nisu imali drugih pića  osim rakije i vina.U godinama kad je urodilo voće, šljive, kruške i jabuke, pekla se rakija dan i noć. Bilo je puno selo ljudi, svi su imali velike voćnjake. Djeca i stariji ljudi, koji uglavnom nisu mogli obavljati teže poslove imali su zadatak kupiti voće i pripremati ga za proces vrenja.U seoskom domaćinstvu  Milojević možete da vidite  kako izgleda jedna veoma rijeka stvar u današnjem vremenu,a to je stari  kotao za peći  rakiju,star preko 200 godina,na našim prostorima su ga zvali "ĆIRO".Pečenje rakije je veoma zahtjevan ali i veoma lijep posao u kome svako može da uživa jer dok se rakija peče ljudi se okupljaju i razgovoraju,a često se i zapjeva neka pjesma. Naravno pijuckala se svježe pečena rakija, ocjenjivala se njena jakost, kvaliteta, te koliko koje voće „baca“, koliko daje rakije po kotlu.Posjetite izletničko seosko domaćinstvo "Milojević" i okusite dobru domaću rakiju...
 

Нема коментара:

Постави коментар