Pečenje rakije je tradicija našeg kraja.Nekada, ne tako davno
ljudi koji su živjeli na selima nisu imali drugih pića osim rakije i
vina.U godinama kad je urodilo voće, šljive, kruške i jabuke, pekla se rakija
dan i noć. Bilo je puno selo ljudi, svi su imali velike voćnjake. Djeca i
stariji ljudi, koji uglavnom nisu mogli obavljati teže poslove imali su zadatak
kupiti voće i pripremati ga za proces vrenja.U seoskom domaćinstvu
Milojević možete da vidite kako izgleda jedna veoma rijeka stvar u današnjem
vremenu,a to je stari kotao za peći rakiju,star preko 200 godina,na
našim prostorima su ga zvali "ĆIRO".Pečenje rakije je veoma zahtjevan
ali i veoma lijep posao u kome svako može da uživa jer dok se rakija peče ljudi
se okupljaju i razgovoraju,a često se i zapjeva neka pjesma. Naravno pijuckala
se svježe pečena rakija, ocjenjivala se njena jakost, kvaliteta, te koliko koje
voće „baca“, koliko daje rakije po kotlu.Posjetite izletničko seosko
domaćinstvo "Milojević" i okusite dobru domaću rakiju...
Нема коментара:
Постави коментар